Växtvärk. Vuxit ur kläderna, igen. Köpa nya skor hela tiden.
Puberteten är fantastisk och den tillväxtspurt ungdomarna ibland ser är häpnadsväckande.
Har du också lagt märke till hur motoriken och koordinationen ser ut hos samma ungdom? Det är som att från en dag till en annan så har vi en ny människa framför oss… eller kanske samma människa men i en annan kropp!
En klient på gymmet berättar om sin 14åriga son och hans basketlag. Där spelar 14åriga pojkar som dunkar på fullhöjdsbasketkorgar 305 cm över marken – något jag själv aldrig lyckats med trots mina 189cm och ben som stärkts av knäböj i 15+ års tid!
Dessa atletiska talanger och unga kroppar som är långa men ser så gängliga ut (läs: gänglig – lång, smal och utan fasthet i kroppen)”, är de inte ömtåliga? Jag blir orolig, hör jag denna pappa säga. “Han kan hoppa så högt men han faller omkull som ett löv i vinden om han blir puttad, är det verkligen säkert?”.
Ett stort problem vi har i svensk lagidrott är kommunikation, men också kunskap om styrketräning och hur den ska bedrivas under puberteten. En lagtränare vill förstås ha snabba och explosiva spelare som kommer först till bollen, kan springa förbi sina motspelare och dominera med fysiska färdigheter, så tränaren kommunicerar till fystränaren att vi ska träna snabbhet och explosivitet.
Vad händer när vår sport är snabb och explosiv av natur, vi tränar endast snabbhet och explosivitet även utanför vår idrott OCH våra barn genomgår tillväxt i puberteten?
I regel, den unga idrottaren behåller inte tillräckligt med rörelsekvalité för att tryggt hålla sig borta från skador. Biomekaniken (läs: biomekanik – studier av jämvikt och rörelser hos människor, ofta idrottare) kan förändras från månad till månad hos en hormonstinn tonåring – då behöver de träna kontroll, stabilitet och långsam styrka mycket mer än kraftutveckling och att vara snabbast till varje pris!
Med vår ungdomsträning på Brand X Stockholm – 162 Kids hjälper vi att kommunicera till otåliga ungdomar och lagtränare att utvecklingen behöver ta tid och grunden skall läggas för den. Vi tränar för att kunna träna. Vårt träningsupplägg för den växande idrottaren syftar till att förlänga tidsperspektivet; vi skapar förutsättningar för att, när kroppen väl är redo, ska svara på träningen när kroppen fysiologiskt är redo att göra så.
Gör vi så, och kan leda ungdomar i sin träning med både kommunikation och kunskap, då är den yngre generationen redo för höga toppar utan att också riskera de låga dalarna.
Samt, ännu viktigare, vi lägger grunden för ett livslångt fysiskt lärande, utforskande och idrottande.
Det är vårt uppdrag på CrossFit 162 West.
/Henrik, Professional Youth Coach