I förra veckans blogginlägg pratade jag om att smärta är komplext och att det beror på många olika faktorer. Idag tänkte jag prata mer om skador och hur lång tid det tar för olika typer av vävnad att läka.
Vid skada börjar man genast fundera på frågan “Hur lång tid kommer det ta tills jag är återställd?” svaret är självklart det vi pratat om tidigare som är så hemskt tråkigt, det beror på.
Det beror på ålder, hur allvarlig skadan är, vilken typ av vävnad som är skadad och därför hur vår blodförsörjning till området är.
När en skada förekommer påverkar den vår livskvalitet och vi vill ju självklart återhämta oss så snabbt som möjligt. Det kan vara svårt att inte veta hur lång tid en skada kan ta att läka och det kan bli att den tar upp mer av ens uppmärksamhet än vad man tror vilket kan få en att hamna i negativa tankespiraler som vi pratade om förra veckan.
Men det vi kan göra för att skifta vår uppmärksamhet är att kontrollera är vår inställning till skadan och vår förståelse för den, att vi faktiskt gör vår rehabilitering och att vi vågar be om hjälp för att optimera läkningsprocessen och undvika saker som skulle kunna förlänga återhämtningen.
Nu till lite nörderi om skador,
Vid skada går kroppen igenom tre faser inflammation, regeneration och remodellering.
Vid en muskelskada pågår den första inflammationsfasen generellt mellan 0-14 dagar. Parallellt med den redan 24 timmar efter skada påbörjas regeneration fasen och är som mest aktiv 7-21 dagar efter skadan. Remodelleringsfasen börjar någon gång efter 1 vecka och kan pågå i upp till 4 veckor beroende på hur allvarlig skadan är.
Senvävnad tar tyvärr längre tid då vi har sämre blodcirkulation i våra senor än i våra muskler så fas 1 pågår mellan dag 2-7, fas 2 mellan dag 5-21 och fas 3 pågår mellan 21 dagar hela vägen upp till 12+ månader.
Det här gäller självklart inte alla skador utan beror som sagt på hur allvarlig skadan är och en lätt sträckning kan vara läkt redan efter 2 veckor men om man sliter av en hel muskel kan det ta upp till 6 månader.
Betyder det här att du inte kan träna alls på 12 månader om du har fått en allvarlig senskada? självklart inte!
Det är superviktigt att fortsätta röra på sig och träna efter skada men om man har dragit av hälsenan är inte löpning det första man ska ägna sig åt.
Under den inflammatoriska fasen är det bästa du kan göra till en början bara att försöka avlasta skadan så mycket som möjligt och låta inflammationen göra sitt jobb. För att sen när inflammationen börjar lägga sig gradvis börja mobilisera (nu pratar vi inte aggressiv stretching utan snarare små kontrollerade rörelser.)
När vi går över från den inflammatoriska fasen in i regenerationsfasen så går vi över mer och mer åt mobilisering och optimal belastning. Optimal belastning i det här fallet är väldigt individuellt och utgår väldigt mycket från vad din kropp klarar av. Därför kan det vara bra att ta hjälp av ett belastningsschema för att lugnt och gradvis kunna öka belastningen på den skadade vävnaden för att kunna återgå till vanliga aktiviteter. Det här schemat varierar självklart vilken typ av skada det är men att ha en plan i sin rehabilitering är nyckeln till att kunna återgå till en normal vardag.
När vi övergår från regenerationsfasen till remodelleringsfasen börjar vi efterlikna vardagslivet allt mer och för någon som kanske vill börja springa igen kan första steget vara att ta korta lugna promenader.
Det är viktigt att komma ihåg att bara för att du skadat en axel eller ett knä betyder inte det att hela du är skadad. Du har fortfarande resten av din kropp att arbeta med!
Vill du ha hjälp med skada eller att sätta upp en rehabiliteringsplan? maila oss på info@physiocenter.se
Eller klicka på länken här