Se vad som händer i vår community

Knäböj – En av de viktigaste rörelserna du kan göra!

Knäböj – En av de viktigaste rörelserna du kan göra!
Vi människor knäböjer dagligen. Du knäböjer när du sitter ner och ställer dig upp från en stol, när du tar dig upp från sängen på morgonen eller när du tar dig upp och ned från toaletten till exempel. Du knäböjer även när du plockar blåbär i skogen eller när du sätter dig ned för att plocka upp något från golvet.
Varför är det viktigt att vara stark i sitt knäböj då? När vi är barn är det hur enkelt som helst att sitta ned på huk för att sedan ställa sig upp och springa vidare. Men när vi blir äldre sitter vi mer sällan ner på huk och därför blir vi svagare och orörligare i just denna funktionella rörelse.
Ju äldre vi blir, desto mindre muskelmassa får vi. Detta är oundvikligt, men inte opåverkbart. Många studier visar att genom att regelbundet lyfta relativt tunga saker kan vi motverka förlusten av muskelmassa, styrka och funktionell förmåga som annars kan påverka vår livskvalitet och hälsa negativt. Och att bli stark i sitt knäböj är ju den bästa rörelsen att bli stark i, eller hur? Du vill ju kunna ta dig upp och ner från toaletten så länge det går!
Ett knäböj är inte bara bra för muskulaturen i benen, det är även bra för din bål, rygg och rumpa! Övningen engagerar många muskelgrupper, vilket leder till att du blir starkare i nästan hela kroppen! Tänk att bara en övning kan hjälpa till på så många olika plan…

Learn more about our privacy & cookie policy.