I förra veckans blogginlägg nämnde jag snabbt kvalitet kontra kvalitet och hur det kan spela in på träningsresultat. I dagens inlägg tänkte jag gå in på det lite djupare och beskriva hur jag tänker.
Alla tränar vi för att uppnå resultat, det kan vara allt från att gå ner i vikt, må bra, tävla, you name it, alla har sitt eget mål med sin träning.
För att uppnå de resultaten så måste vi träna. Men att säga att vi får mer resultat av att träna mer är tyvärr inte helt sant.
Sanningen är att resultaten från träning kommer genom balansen mellan träning, vila, kost och sömn.
Så, den snabbaste och bästa vägen till resultat kanske inte är att tränar stenhårt 4 timmar om dagen 7 dagar i veckan med tankesättet “volume is king”.
Utan den snabbaste vägen till resultat är att våga vila. Thats where the magic happens!
Kvalitet i det här fallet kan vara rätt övningar, med rätt belastning, tempo och rätt mängd vila.
Kvantitet är enkelt sagt för tungt, för ofta och för svårt.
Självklart klarar vi av träningsvolym olika och vad som är för mycket för den ena kanske är precis lagom för den andra. Det beror på (detta underbara svar!).
Tidigare träningserfarenhet är väldigt avgörande för hur mycket volym kroppen klarar av. Muskelminnet är bra men det är inte så bra att de kommer ihåg hur mycket man tränade i tonåren när man är 35+ och kanske inte tränat de senaste 5-10 åren.. Viktigt då är att gradvis stegra upp sin träning och vara medveten om att det kan ta tid för kroppen att vänja sig.
Har man däremot tidigare varit väldigt aktiv och nu funnit ett nytt intresse kanske kroppen klarar betydligt mer volym. Här får man se över om det är mycket nya eller tekniskt svåra övningar man utsätts för ofta.
Ett exempel:
Du har sprungit hela ditt liv 5 gånger i veckan och ser någon på Facebook göra en “Muscle up” och bestämmer dig för att det där ska du lära dig så snabbt som möjligt!
Muscle up som är en övning som kräver styrka, koordination och rörlighet i muskler som inte direkt används i löpning. Din kropp är ju tålig för träningsvolym i form av löpning men inte för gymnastik som är något helt nytt. Därför kommer påfrestningen på kroppen bli mycket högre och därmed ökar risken för skada.
Hur vet man då om man tränar för mycket eller på fel sätt?
Tydliga varningstecken är när små skador börjar dyka upp här och var eller att man upplever en konstant trötthet. Det kan vara symptom på överträning och det kan bero på snabbt ökad träningsvolym, brist på vila, brist på sömn eller slarvig kost.
Vi på Physio Center arbetar med att skriva individuella träningsprogram samt att vi behandlar manuellt med alla möjliga typer av muskeloskeletala skador. Har du råkat ut för en skada eller vill ha hjälp med ett personligt träningsprogram för att undvika skador ?
Kontakta oss på Physio Center genom att boka ett besök hos oss via länken här!