Det är tuffa tider. Vi är på väg mot lågkonjunktur och vår disponibla inkomst verkar sjunka i takt med exempelvis ökade mat- och elpriser. Våra utgifter på träning måste då relativiseras till övriga utgifter, eller?
Det är också tuffa tider för svenskens hälsa. Mer än varannan svensk är (enligt BMI) överviktig och var sjätte svensk har fetma (BMI över 30). Vi svenskar har också en tuff vinter inte bara mätt i kyla, elpriser och skrapa bilrutor när vi är stressade till jobbet, dessutom ökar våra sjukskrivningar jämfört med sommarhalvåret. Bland de sjukskrivna är 65% kvinnor.
Att prioritera ekonomiskt och tidsmässigt för kommande vinter är inte helt lätt. Jag känner flertalet goda och träningsintresserade människor som prioriterar bort sin träning av ekonomiska skäl. På gymmet ute i förorten Vällingby, där en kvarts miljon människor varav en del villaägare bor, är det inte annorlunda.
Det är sårbart, framförallt kortsiktigt, att ha fasta utgifter på träning när övriga utgifter också ökar. Däremot finns det ingen bättre sjukdomsförebyggande åtgärd än att hålla igång med sin träning.
Ensamhet dödar också, tyvärr. Under pandemin såg vi många gymbekantskaper bli till vänskaper, och en social meningsfullhet är också viktig! Har du kompisar och familjemedlemmar som tränar? Träna tillsammans! Du är summan av dina fem närmaste människor.
Alla vet vi om att träning är RÄTT för oss. Vi förstår, intuitivt, att vi behöver träna. Hur gör vi då när ekonomin går åt fanders? Som med mycket annat blir det problemlösning.
Har du inte råd med gymkort men vill träna? Ut i löpspåret, träna på utegym och ta dig en Youtube-kurs i kettlebells och rörlighetsträning.
Har du råd med gymkort men inte personlig träning? Ansträng dig för att få träningskompisar och gärna någon med mer erfarenhet än du. Dessutom kanske ni kan gå ihop ett gäng och boka en small group varannan vecka för inspiration.
Har du råd med CrossFit-medlemskap? Då har du rätt mycket i ett. Nästan allt. Ett sextiominuters CrossFit-pass är bland det mesta bang for the buck du kan göra för din allmänhälsa och allmänfysik. Har du kommit så här långt i din träning, håll fast i det. Du tillhör förmodligen de 1% mest hälsosamma i Sverige.
Min provocerande följdfråga skulle också vara – har du råd att ha ont eller att vara sjuk? Skulle du agera annorlunda om det gällde ditt barn än om det gällde dig själv? Ofta, upplever jag, att rationella argument biter hårdare när vi tänker på våra barn än när vi tänker på oss själva.
Med förhoppningar om att svenskar i vinter håller i sina slantar på konstruktiva sätt som t ex:
- planerar sin mat för veckan och lagar sin egen mat
- avsäger sig några streaming-tjänster och lägger dem på idrott
- leasar en mindre dyr bil och ökar sin dagliga aktivitet
- tar tillvara på det lilla dagsljus som ges
Kanske vi fortfarande kan investera i vår hälsa i vinter, och visa lite vilja och ansvar till problemlösning?
/Coach Henrik