Se vad som händer i vår community

Vår egen resa i träningen: evolutionen av våra prioriteringar.

Kroppen har muskler som vi behöver träna.

Våra livsstilar har även muskler som behövs tränas, om vi vill komma i form och sedan hålla oss i form.

En av de viktigaste livsstilsmusklerna vi behöver träna, är att öronmärka tid för fysisk aktivitet och sedan hålla vad vi lovat. Det som ofta gör att vi lyckas med träningen är vår förmåga att systematiskt sätta oss själva i situationer där vi konsekvent får träningen gjord. Vår resa dit går ofta genom olika steg, som vi kommer nämna i slutet av inlägget.

Först och främst, det finns dagar då vi är trötta och vi sabbar vår tidsplanering; något drar ut på tiden på jobbet och vips så är jag sen till hämtning av barn och då kommer bilköerna och då hinner jag inte i tid till gymmet. Sådant händer.

En gång är ingen gång, men två gånger är ett beteende.

Tyvärr är vi ofta ganska hårda mot oss själva, och vi kritiserar oss själva lätt när vi inte får till det som vi hade tänkt oss. Dessutom kan vi också tycka synd om oss själva när något händer. Vi kan också börja hitta orsaker till varför det inte går så bra, för då slipper vi ju dessutom ta ansvar! Det är ju någon annans fel – t ex min chefs, mina krävande barns eller min partners fel!

I ett scenario när du kom sent från jobbet och du nu missar du ditt PT-pass eller din gruppträningsklass, vad gör du då? Jag presenterar ett par olika scenarion som jag upplever händer i en människas träningsresa.

  1. Du kanske är riktigt illa trött på denna skitdag så du vill hem och bara ta hand om dig själv – unna dig något – hem till soffan, familjen och äta något gott som för dig tillbaka till en positiv känsla. Jag hade ju ändå missat den tänkta träningstiden, så då kan jag lika gärna skita i det.
  2. Denna dag blev genast tokig men du har vid det här laget lärt dig att det bästa för att bli kvitt den dåliga smaken är ett gå iväg och träna ändå. Jag går och tränar på egen hand, för det finns ju faktiskt ett program som min PT skrev till mig eller som mina gruppträningskamrater gjorde. Jag känner motståndet, men jag vet ju vad som skall göras och efteråt kommer en belöning.
  3. Dagen blev tuff som sagt… Men nu vet jag om att jag får tvåfaldigt med belöningar genom att gå och träna. Jag har ju nu lärt mig att träning är kul, och det är en belöning bara att få svettas och anstränga mig! Med andra ord är träningen en belöning i sig, för att jag stärks av beteendet att ta hand om mig själv, och sedan kommer ytterligare en belöning efteråt när jag är mjuk och avslappnad i kroppen
  4. Jag skapar bättre förutsättningar för mig själv att ha mer stressfritt fokus på träningen: jag säger till familj, kollegor och chefer att träning är en prio för mig och jobbet kommer inte vara så viktigt att jag skippar träningen – tänk så kortsiktigt av mig att ens ha tänkt så från början! Jag är delaktig i projekt X, men jag är mer delaktig i min egen hälsa och det funkar inte för mig längre att svika mig själv och välja jobb före träning.
  5. Numera lägger jag träningen på morgonen eller lunchen. Mitt jobb som människa, familjemedlem och anställd är ju att vara frisk för dem, då måste ju min friskvård ske! Vid det här laget prioriterar jag in min träning först, och sedan får jobb inrätta sig för det. Om jag går på en morgonklass 06:00 hinner jag ju till jobbet sen. Tränar jag på lunchen så kan jag dessutom förebygga att jag fastnar i ett för långt projekt måste skippa träningen, för jag har ju redan tränat!

Var är du i din resa med att prioritera träningen? Vad är några ursäkter du har haft längs vägen, som du nu kanske inte längre har?

Önskar er en trevlig träningsvecka,

Coach Henrik med kollegor

Fyll i formuläret för att sätta igång!

Ta det första steget mot resultaten som du vill nå!

Learn more about our privacy & cookie policy.

We use cookies on our website to give you the most relevant experience by remembering your preferences and repeat visits. By clicking “Accept”, you consent to the use of ALL the cookies.
To learn more about how we use cookies, view our cookie policy