Mestadels skriver jag om vad vi kan göra på gymmet för att förbättra våra liv. Idag tänker jag att vi tar ett steg till och pratar om vad vi också kan göra utanför gymmet!
Det verkar inte som att vi behöver styrketräna för att leva länge, utan vissa verkar må väldigt bra av endast vardagsmotion. T ex skall fåraherdar och andra människor som jobbar aktivt utomhus dagarna i ända avnjuta långa och friska liv.
I ett modernt svenskt samhälle, särskilt i storstan, blir dagarna ofta det motsatta. Vi har en lång pendling och vi har långa arbetsdagar inne på kontor. Med de förutsättningarna blir det svårare att nå upp i hälsosamma mängd rörelse för de positiva hälsoeffekternas skull, och vi behöver ta in mer strategiskt arbete för att det ska hända. Enligt Maria Hagströmer, professor, institutionen för neurobiologi, vårdvetenskap och samhälle i en artikel från Karolinska Institutet så sitter hälften av alla vuxna mer än nio timmar per dag… och ungefär hälften rör sig så mycket som rekommendationerna säger. Minimumnivå för vardagsmotion är 7000+ steg per dag, och ett hälsosamt spann ska vara mellan 7000-18000 steg/dag, säger samma artikel.
Det handlar liksom inte bara om daglig motion, utan också om att minimera för långa sammanhängande stunder av stillasittande. Mats Hallgren, forskare vid Karolinska Institutets institution för global folkhälsa, säger i artikeln Därför räknas varje steg – nyfiken på vardagsmotion att “vuxna som sitter mer än halva sin lediga tid löper ökad risk att drabbas av depression och ångest, men att sitta mycket i sitt arbete tycks inte påverka psyket negativt. Forskarnas tolkning är att hjärnans aktivitet är orsak till skillnaden. På jobbet arbetar hjärnan ofta för fullt vid stillasittande, men hemma innebär sittandet i större utsträckning passivitet för både kropp och hjärna.”.
Hur gör vi då för att råda bot på långvarigt stillasittande? Tja, det uppenbara verkar ju vara att inte gå från ett stillasittande jobb till ännu ett stillasittande liv hemma. Det är där en idrottsaktivitet t ex kommer in. När vi har 24h avboknings-policy på PT-pass eller 4h avboknings-policy på gruppträningsklasser så är det för att individen skall ha svårare att bryta sitt löfte till sig själv. Det är inte för att vara dum. Tvärtom vill vi påminna om att träningspasset bokades av en anledning.
Det finns stunder när det kör ihop sig på jobbet och/eller med familjen, och då behöver vi falla tillbaka till regelbundna rutiner med pausgympa. Exempel på pausgympa kan t.ex inkludera
- 30 antal minuter sittande, 1 minut stå
- Ta alltid trapporna och vägra rulltrappan/hissen
- Ställ alarm för pausgympa (t ex 5 min mobility flow – scrolla ner för detta)
- Stå upp vid telefonsamtal (eller kanske ta en stålunch?)
- Promenera 10 min på fikarasten och/eller 30 min på lunchrasten
Om du någon gång gått på mina gruppträningspass (det är alltså Coach Henrik som är artikelförfattare, hihi), har du säkerligen kört ett mobility flow. 5 minuter långa s.k. mobility flows, eller dynamisk rörlighetsträning, är något jag själv använt i över 10 års tid. De fungerar för mig som en uppvärmning på gymmet, paus från stillasittande eller kanske som något jag gör när jag väntar i kollektivtrafiken. Ju mer jag förstår att jag är en kropp med hjärna, och inte en hjärna med kropp, desto bättre mår jag! T ex i mitt gamla liv när jag jobbade som idrotts- och språklärare brukade jag göra mobility flows i jobbet med elever, och extra mycket så under pandemin. Detta gjorde jag både för elevernas skull och för min skull! För att utmana mig själv och sprida lite rörelseinspiration lät jag dessutom släppa ett follow along-mobility flow i veckan 52 veckor i rad och dela med mig på YouTube och Instagram… De finns kvar där för att titta på – produktionskvalité okej men låt gå! 🙂
Hur mycket vardagsmotion får du in i ditt liv?
Hur ofta strular din planering med att hinna till gymmet?
Vad har du för förebyggande strategier för att det inte ska hända?
Vilka rutiner faller du tillbaka på OM det skulle hända?
Om du behöver hjälp att få till goda vanor i din vardag, oavsett om det är träning, motion eller kost, tryck HÄR för att boka in dig på konsultation med oss.
Vi är experter på det här; det är det vi gör! Vi brinner för hälsa.
Har du läst så här långt, hör av dig till oss eller be någon du bryr dig om att höra av sig till oss, så tar vi det därifrån.
/Henrik och kollegor på CrossFit 162 West.